sâmbătă, 22 iulie 2017

Cum te opui persoanelor distructive ?

Cum te opui persoanelor distructive ?

Oamenii distructivi – sunt purtătorii trăsăturilor narcisiste, psihopatice şi antisociale, care demonstrează comportament neadecvat în relații, exploatând, umilind şi ofensând partenerii sau partenerele, rudele sau prietenii. Ei utilizează mai multe tehnici de manipulare pentru a induce victima în eroare şi a da vina pe ea pentru ceea ce se întâmplă.
Iată 5 tehnici de manipulare cu ajutorul cărora oamenii distructivi te umilesc şi te fac să taci:

1. Schimbarea subiectului, pentru a fugi de responsabilități.

Narcisiștii nu vor să discute despre responsabilitățile pe care le au, de aceea vor duce discuția în direcția care le convine lor. Te plângi că nu acordă timp copiilor? El îşi va aminti o greșeală pe care ai comis-o 10 ani în urmă. Această manevră deseori se începe cu fraza: “Dar tu când ai făcut…”
Ce faci în acest caz: Nu te distrage dacă cineva încearcă să-ţi schimbe idea, continuă insistent să repeți faptele. Poţi să-i spui: “Acum nu vorbesc despre aceasta, hai să nu ne sustragem de la subiectul principal.” Dacă nu te va ajuta, încheie discuția şi îndreaptă-ţi energia în ceva mai util. De exemplu, găsește-ţi un interlocutor care nu a rămas blocat în dezvoltarea mintală la nivelul unui copil de trei ani.

2. Amenințări clare sau ascunse


Narcisiștii și alte personalități distructive se simt inconfortabil atunci când cineva le pune la îndoială sentimentul fals de superioritate, ego-ul imens sau convingerea că toată lumea le este datoare cu ceva. Sunt predispuși să vină cu cerințe nerezonabile faţă de ceilalți – astfel, pedepsindu-i pentru așteptările nesatisfăcute.
În loc să găsească un compromis, vor încerca să te lipsească de propria opinie. La orice dezacord, răspund cu ultimatum: “Fă astfel, în caz contrar voi face aceasta…”
Ca răspuns la încercările tale de a stabili o limită  sau a-ţi spune opinia auzi un ton care te obligă sau amenințări? Acesta e un semn clar că ai în faţă o persoană care consideră că toată lumea îi este datoare cu ceva şi niciodată nu va merge la un compromis. Acceptă amenințările în serios şi arată-i narcisistului că nu glumești: dacă e posibil le poți documenta şi comunică-le autorităților competente.

3. Insultele

Insultele deasemenea pot fi folosite pentru a-ţi critica convingerile, opiniile sau ideile. Un punct de vedere bine argumentat sau o infirmare convingătoare brusc devine “ridicol” sau “aiurea” în mâinile unui narcisist, care se simte rănit, dar nu poate face nimic pentru a argumenta înapoi. Negăsind forţe să-ţi atace argumentarea, narcisistul te va ataca pe tine, încercând prin toate mijloacele posibile să-ţi submineze autoritatea şi să pună la îndoială capacitatea ta mintală.
De îndată ce insultele intră în joc, este necesar să întrerupi discuția şi să-i declari că nu eşti dispus să tolerezi aceasta. Şi nu o lua personal: aceștia recurg la insulte, doar pentru că nu cunosc alte metode prin care să-şi transmită punctul de vedere.

4. “Dresarea”

Persoana distructivă te va învăța să-ţi asociezi punctele forte, talentele şi amintirile fericite cu abuz, dezamăgire şi lipsă de respect. Chiar te poate izola de prieteni și de familie pentru a te face dependent financiar de ea. De fapt, te va “dresa” ca pe un cățeluș, astfel insuflându-ţi frică să faci ceea ce cândva îţi aducea bucurie.
Face aceasta, pentru ca tu să-i satisfaci nevoile şi să-i acorzi toată atenția, iar dacă cineva din exterior o poate împiedica să-ţi controleze viaţa complet, va tinde să-l distrugă. Persoana distructivă are necesitatea să fie mereu în centrul atenției.
Narcisiștii după natura lor sunt foarte geloși şi nu suportă nici măcar un gând că ceva te poate proteja de influența lor. Pentru ei, fericirea ta este tot ceea ce nu e disponibil pentru ei în existența lor emoțională. În mâinile unei persoane distructive este “dresarea” – o metodă eficientă care te va face să “mergi în vârful degetelor” în fața ei şi întotdeauna să te oprești la jumătate de cale spre visul tău.

5. Controlul

Oamenii distructivi tind să te controleze prin orice metodă disponibilă. Te vor izola, îţi vor controla finanțele şi cercul de prieteni, îţi vor gestiona fiecare aspect al vieții. Însă cel mai puternic instrument în arsenalul lor – este jocul cu sentimentele tale.De aceea, vor crea situații de conflict fără niciun motiv, doar ca să te simți nesigur şi instabil. Întotdeauna se vor certa pentru lucruri mărunte şi se vor înfuria la cea mai mică provocare. Din acest motiv, se închid emoţional, iar apoi din nou te idealizează, dacă simt că pierd controlul. Ei oscilează între existența lor adevărată şi cea falsă, iar tu, psihologic nu te simți niciodată în siguranță, pentru că nu poţi înțelege ce reprezintă partenerul tău în realitate.
Cu cât mai multă putere are asupra emoțiilor tale, cu atât e mai greu să ai încredere în sentimentele tale, să conștientizezi că eşti victima violenței psihologice.

Studiind tehnicile de manipulare, poți înțelege cu ce te-ai lovit şi cel puțin să încerci să-ţi restabilești controlul asupra propriei vieţi, să te ţii cât mai departe de oamenii distructivi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

S.O.S. ROMANIA TREZESTETE

Frati romani treziti-va, vin vremuri grele pentru toti locuitorii tarii dar acum aveti o sansa , nu mai pierdeti vremea la bloc,daca...